Het landschap in de metropool herbergt een schat aan erfgoed- en natuurwaarden. De inhoud van de schatkamer is nu visueel gemaakt via een kaartviewer, met informatie over historische elementen, ecologie en recreatie.

De viewer een interactieve kaart, waarbij je bepaalde lagen aan en uit kunt zetten, bijvoorbeeld bij het maken van een nieuwe laag. “Wandel en fietsnetwerken, de rijksmonumenten en de natuurwaarden zie je nu relatie tot elkaar”, aldus Dorine van Hoogstraten, adjunct-directeur Mooi Noord-Holland, het bureau dat de viewer heeft gemaakt.

De viewer bevat ook een beeldbank met foto’s van favoriete plekken van mensen. “Deze zijn merendeels aangedragen door bewoners”, liet Van Hoogstraten weten. “Bijzonder is dat ook scholieren hebben meegedaan. Heel nuttig, want vooral jonge kinderen kijken totaal anders naar het landschap.” Overigens is de kaartviewer nog niet compleet. “Zo ontbreken de gemeentelijke monumenten.”

Van Hoogstraten benadrukte dat de kaartviewer niet alleen informatief is, maar ook zeer nuttig. “Integraal werken wordt steeds belangrijker. De viewer helpt dan om de historische waarden op het netvlies te krijgen, bijvoorbeeld bij het maken van een omgevingsplan. Het hulpmiddel maakt ook duidelijk of een nieuwe ontwikkeling aansluit op wat er al is. Dit helpt bij het verbeteren van de bestaande kwaliteiten.”

Verken de cultuurhistorische waarden van het MRA-landschap >>